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The following information encompasses Addendum No. 1 for the above referenced RFP.  Bidders shall 
fully consider and acknowledge this Addendum in the preparation and submittal of its formal Proposal.  
Failure to do so may result in the rejection of the Proposal.   

Section 1 – Mandatory Pre-Proposal Meeting Notes and Sign-In Sheet 

Section 2 – Additional Attachments - Maps, Drawings, OSHA Standards for Power Line Safety (up to 
350kV) 

All other conditions and requirements remain unchanged. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Pre-Proposal Meeting Notes 

Q1: Will the SARP10 Program or City of Memphis be providing a crane for the work? 
SARP10: No. 

Q2: Is SARP10 planning on removing flat top at gate manhole located at Georgia and Kansas Street? 
SARP10: Yes, this item will be required to penetrate this vault. 

Q3: Will the traffic control need to be removed daily? 
SARP10: The SARP10 Program is having discussions about leaving the traffic control for three of the 
sites.  The traffic control at Poplar and Front Street will have to be moved daily, because this construction 
site would block Mud Island Parking. 

Q4: Who will coordinate with MLGW to determine how to insulate the overheard power lines that are 
above the downstream gate manhole at Kansas and Georgia. 
SARP10:  Before the dive work begins, SARP10 will have another contractor remove the flattop from the 
manhole. During that process SARP10 will learn what MLG&W requires. SARP10 will relay those 
requirements to the successful dive contractor. The dive contractor will be responsible for ensuring that 
they comply with MLGW’s requirements. 

Q5: What is the proximity to the power lines allowed? What are the requirements? Can we get a copy of 
requirements? 
SARP10: It is contractor’s responsibility to ensure the safety of employees in a way that satisfies OHSA 
standards.  OSHA standards are attached in this addendum.

Q6: What are the insurance limits required for this contract? 
SARP10: Refer to RFP section 00582.24, for Insurance Requirements.

Q7: Once divers are positioned for the dive, will B&V safety allow the dive master to run safety concerns; 
as long as they meet all of the rules and requirements of the LCM while divers are active? 
SARP10: The contractor is responsible for the safety and health of their employees.  B&V/SARP10 
Safety is responsible for ensuring that contractors adhere to the LCM and Federal/State laws.  At any 
time the SARP10 Program determines those standards are not being met, we have a duty to intervene.  
This will be discussed in great detail with the subcontractor, prior to commencement of any work. 







NAME COMPANY PHONE E MAIL

Riley Thompson OCI 901 495 2649 thompsonlr@bv.com

Samuel Trapp Marion Hill Associates 412 287 0306 strapp@marionhilldivers.com

Doug Earthman Geotechnology 901 355 5298 dearthman@geotechnology.com

Emmanuel
Tuombe Abes Engineering 901 340 3011 etuombe@abesengineering.com

Tim Jacobs CES 404 886 1520 tjacobs@ces sses.com

Marty Broussard CES mbroussard@ces sses.com

Patricia Cordova Small Business Services 901 348 0590 office@smallbusinessserv.com

Phil Ison Hydromax USA 502 645 5856 phil.ison@hydromaxusa.com

Brock Stewart River Services 901 833 1185 bstewart@riverservicescompany.com

Michael Wilson River Services 504 232 4503 mwilson@riverservicescompany.com

Fred Budwine River Services 504 460 7092 fbudwine@riverservicescompany.com

Marcina Egedegbe City of Memphis 901 636 6210 marcina.egedegbe@memphistn.gov

Ryan Wallace Superior Traffic Control 901 208 2438 ryan.wallace@superiortrafficcontrol.com

John Anderson AWPM 615 416 5766 john@allworldmail.com

Briona Harris Precise Contracting 901 493 3594 briona@2precise.com

Paul Crocker Resource Mgt Group 901 572 1193 pcrocker@wisestaffinggroup.com

Stanley Brady City of Memphis stanley.brady@memphistn.gov

Cedric Hamilton City of Memphis cedric.hamilton@memphistn.gov

Sam Steele City of Memphis samuel.steele@memphistn.gov

Eddie Moore Cambridge 678 595 2741 emoore@ccminc.us
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-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Additional Attachments 
Map, Drawings, OSHA Standards for Power Line Safety (up to 350 kV) 
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Regulations (Standards - 29 CFR) - Table of Contents

• Part Number: 1926
• Part Title: Safety and Health Regulations for Construction
• Subpart: CC
• Subpart Title: Cranes & Derricks in Construction
• Standard Number: 1926.1408
• Title: Power line safety (up to 350 kV)--equipment operations.
• GPO Source: e-CFR

1926.1408(a)

Hazard assessments and precautions inside the work zone. Before beginning equipment operations, the employer must:

1926.1408(a)(1)

Identify the work zone by either:

1926.1408(a)(1)(i)

Demarcating boundaries (such as with flags, or a device such as a range limit device or range control warning device) and prohibiting the operator from
operating the equipment past those boundaries, or

1926.1408(a)(1)(ii)

Defining the work zone as the area 360 degrees around the equipment, up to the equipment's maximum working radius.

1926.1408(a)(2)

Determine if any part of the equipment, load line or load (including rigging and lifting accessories), if operated up to the equipment's maximum working radius
in the work zone, could get closer than 20 feet to a power line. If so, the employer must meet the requirements in Option (1), Option (2), or Option (3) of this
section, as follows:

1926.1408(a)(2)(i)

Option (1)--Deenergize and ground. Confirm from the utility owner/operator that the power line has been deenergized and visibly grounded at the worksite.

1926.1408(a)(2)(ii)

Option (2)--20 foot clearance. Ensure that no part of the equipment, load line, or load (including rigging and lifting accessories), gets closer than 20 feet to the
power line by implementing the measures specified in paragraph (b) of this section.

1926.1408(a)(2)(iii)

Option (3)--Table A clearance.

1926.1408(a)(2)(iii)(A)

Determine the line's voltage and the minimum approach distance permitted under Table A (see § 1926.1408).

1926.1408(a)(2)(iii)(B)

Determine if any part of the equipment, load line or load (including rigging and lifting accessories), while operating up to the equipment's maximum working
radius in the work zone, could get closer than the minimum approach distance of the power line permitted under Table A (see § 1926.1408). If so, then the
employer must follow the requirements in paragraph (b) of this section to ensure that no part of the equipment, load line, or load (including rigging and lifting
accessories), gets closer to the line than the minimum approach distance.

1926.1408(b)

Preventing encroachment/electrocution. Where encroachment precautions are required under Option (2) or Option (3) of this section, all of the following
requirements must be met:

1926.1408(b)(1)

Conduct a planning meeting with the operator and the other workers who will be in the area of the equipment or load to review the location of the power
line(s), and the steps that will be implemented to prevent encroachment/electrocution.

1926.1408(b)(2)

If tag lines are used, they must be non-conductive.

1926.1408(b)(3)

Erect and maintain an elevated warning line, barricade, or line of signs, in view of the operator, equipped with flags or similar high-visibility markings, at 20 feet
from the power line (if using Option (2) of this section) or at the minimum approach distance under Table A (see § 1926.1408) (if using Option (3) of this
section). If the operator is unable to see the elevated warning line, a dedicated spotter must be used as described in § 1926.1408(b)(4)(ii) in addition to
implementing one of the measures described in § § 1926.1408(b)(4)(i), (iii), (iv) and (v).

1926.1408(b)(4)
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Implement at least one of the following measures:

1926.1408(b)(4)(i)

A proximity alarm set to give the operator sufficient warning to prevent encroachment.

1926.1408(b)(4)(ii)

A dedicated spotter who is in continuous contact with the operator. Where this measure is selected, the dedicated spotter must:

1926.1408(b)(4)(ii)(A)

Be equipped with a visual aid to assist in identifying the minimum clearance distance. Examples of a visual aid include, but are not limited to: A clearly visible
line painted on the ground; a clearly visible line of stanchions; a set of clearly visible line-of-sight landmarks (such as a fence post behind the dedicated spotter
and a building corner ahead of the dedicated spotter).

1926.1408(b)(4)(ii)(B)

Be positioned to effectively gauge the clearance distance.

1926.1408(b)(4)(ii)(C)

Where necessary, use equipment that enables the dedicated spotter to communicate directly with the operator.

1926.1408(b)(4)(ii)(D)

Give timely information to the operator so that the required clearance distance can be maintained.

1926.1408(b)(4)(iii)

A device that automatically warns the operator when to stop movement, such as a range control warning device. Such a device must be set to give the operator
sufficient warning to prevent encroachment.

1926.1408(b)(4)(iv)

A device that automatically limits range of movement, set to prevent encroachment.

1926.1408(b)(4)(v)

An insulating link/device, as defined in § 1926.1401, installed at a point between the end of the load line (or below) and the load.

1926.1408(b)(5)

The requirements of paragraph (b)(4) of this section do not apply to work covered by subpart V of this part.

1926.1408(c)

Voltage information. Where Option (3) of this section is used, the utility owner/operator of the power lines must provide the requested voltage information
within two working days of the employer's request.

1926.1408(d)

Operations below power lines.

1926.1408(d)(1)

No part of the equipment, load line, or load (including rigging and lifting accessories) is allowed below a power line unless the employer has confirmed that the
utility owner/operator has deenergized and (at the worksite) visibly grounded the power line, except where one of the exceptions in paragraph (d)(2) of this
section applies.

1926.1408(d)(2)

Exceptions. Paragraph (d)(1) of this section is inapplicable where the employer demonstrates that one of the following applies:

1926.1408(d)(2)(i)

The work is covered by subpart V of this part.

1926.1408(d)(2)(ii)

For equipment with non-extensible booms: The uppermost part of the equipment, with the boom at true vertical, would be more than 20 feet below the plane
of the power line or more than the Table A of this section minimum clearance distance below the plane of the power line.

1926.1408(d)(2)(iii)

For equipment with articulating or extensible booms: The uppermost part of the equipment, with the boom in the fully extended position, at true vertical, would
be more than 20 feet below the plane of the power line or more than the Table A of this section minimum clearance distance below the plane of the power line.

1926.1408(d)(2)(iv)

The employer demonstrates that compliance with paragraph (d)(1) of this section is infeasible and meets the requirements of § 1926.1410.

1926.1408(e)

Power lines presumed energized. The employer must assume that all power lines are energized unless the utility owner/operator confirms that the power line
has been and continues to be deenergized and visibly grounded at the worksite.
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1926.1408(f)

When working near transmitter/communication towers where the equipment is close enough for an electrical charge to be induced in the equipment or materials
being handled, the transmitter must be deenergized or the following precautions must be taken:

1926.1408(f)(1)

The equipment must be provided with an electrical ground.

1926.1408(f)(2)

If tag lines are used, they must be non-conductive.

1926.1408(g)

Training.

1926.1408(g)(1)

The employer must train each operator and crew member assigned to work with the equipment on all of the following:

1926.1408(g)(1)(i)

The procedures to be followed in the event of electrical contact with a power line. Such training must include:

1926.1408(g)(1)(i)(A)

Information regarding the danger of electrocution from the operator simultaneously touching the equipment and the ground.

1926.1408(g)(1)(i)(B)

The importance to the operator's safety of remaining inside the cab except where there is an imminent danger of fire, explosion, or other emergency that
necessitates leaving the cab.

1926.1408(g)(1)(i)(C)

The safest means of evacuating from equipment that may be energized.

1926.1408(g)(1)(i)(D)

The danger of the potentially energized zone around the equipment (step potential).

1926.1408(g)(1)(i)(E)

The need for crew in the area to avoid approaching or touching the equipment and the load.

1926.1408(g)(1)(i)(F)

Safe clearance distance from power lines.

1926.1408(g)(1)(ii)

Power lines are presumed to be energized unless the utility owner/operator confirms that the power line has been and continues to be deenergized and visibly
grounded at the worksite.

1926.1408(g)(1)(iii)

Power lines are presumed to be uninsulated unless the utility owner/operator or a registered engineer who is a qualified person with respect to electrical power
transmission and distribution confirms that a line is insulated.

1926.1408(g)(1)(iv)

The limitations of an insulating link/device, proximity alarm, and range control (and similar) device, if used.

1926.1408(g)(1)(v)

The procedures to be followed to properly ground equipment and the limitations of grounding.

1926.1408(g)(2)

Employees working as dedicated spotters must be trained to enable them to effectively perform their task, including training on the applicable requirements of
this section.

1926.1408(g)(3)

Training under this section must be administered in accordance with § 1926.1430(g).

1926.1408(h)

Devices originally designed by the manufacturer for use as: A safety device (see § 1926.1415), operational aid, or a means to prevent power line contact or
electrocution, when used to comply with this section, must meet the manufacturer's procedures for use and conditions of use.
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UNITED STATES
DEPARTMENT OF LABOR

Occupational Safety and Health Administration
200 Constitution Ave., NW,
Washington, DC 20210

800-321-6742 (OSHA)
TTY
www.OSHA.gov

FEDERAL GOVERNMENT

White House
Affordable Care Act
Disaster Recovery Assistance
USA.gov
Disability.gov
Plain Writing Act
Recovery Act
No Fear Act
U.S. Office of Special Counsel

OCCUPATIONAL SAFETY AND HEALTH

Frequently Asked Questions
A - Z Index
Freedom of Information Act
Read the OSHA Newsletter
Subscribe to the OSHA Newsletter
OSHA Publications
Office of Inspector General

ABOUT THE SITE

Freedom of Information Act
Privacy & Security Statement
Disclaimers
Important Web Site Notices
Plug-ins Used by DOL
RSS Feeds from DOL
Accessibility Statement

TABLE A—MINIMUM CLEARANCE DISTANCES

Voltage
(nominal, kV, alternating current)

Minimum clearance distance
(feet)

up to 50
over 50 to 200
over 200 to 350
over 350 to 500
over 500 to 750
over 750 to 1,000
over 1,000

10
15
20
25
35
45

(as established by the utility owner/operator or registered
professional engineer who is a qualified person with respect to
electrical power transmission and distribution).

Note: The value that follows "to" is up to and includes that value. For example, over 50 to 200 means up to and including 200kV.

[75 FR 48142, August 9, 2010]

Next Standard (1926.1409)
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